KREATIVNO NAD TESNOBO

Ko čustva dobijo obliko. A veš tisti občutek, ko te vedno bolj stiska v prsih?  Ko ti začne srce nekontrolirano razbijati, kot da bi hotelo zbežati iz tvojega telesa? Tvoje roke zaliva hladen pot in občutek imaš, da izgubljaš tla pod nogami, medtem ko ti misli narekujejo, da iz te situacije ni izhoda.  Upam si reči, […]

Ko čustva dobijo obliko.

A veš tisti občutek, ko te vedno bolj stiska v prsih? 

Ko ti začne srce nekontrolirano razbijati, kot da bi hotelo zbežati iz tvojega telesa? Tvoje roke zaliva hladen pot in občutek imaš, da izgubljaš tla pod nogami, medtem ko ti misli narekujejo, da iz te situacije ni izhoda. 

Upam si reči, da ni človeka na tem svetu, ki ne bi vsaj enkrat v življenju doživel to izkušnjo. 

Izkušnjo tesnobe, panike in strahu. Ta neprijetna sopotnica nas je v zadnjih nekaj letih obiskala večkrat kot bi si želeli. In še vedno nas obiskuje.

Dobra plat današnjega časa je, da imamo veliko načinov in orodij, kako se soočiti z občutki tesnobe in strahu. Veliko teh orodij sem tudi sama poizkusila in uporabljala

ampak nič ni naredilo večje spremembe v mojem odnosu s tesnobo, kot art terapija. 

Občutek tesnobe in strahu je lahko tako močen, da te popolnoma paralizira, sočasno pa ga ne moreš videti, se ga dotakniti, ga prijeti in odstraniti.

Ali pač…

Težko se soočimo in vzpostavimo odnos z nečim, česar ne vidimo in česar se ne moremo dotakniti. 

Naši možgani se v večini zanašajo na slike in vizualne elemente iz naše okolice in iz tega sestavijo (ne)smiselne zgodbe, ki so dokazano v 50% primerih neresnične. Mi pa jih doživljamo kot svojo absolutno resnico, še posebno, ko smo v stanju strahu in tesnobe.

V procesu art terapije povežemo levo (logika, analiza, jezik, matematika, znanost) in desno (kreativnost, intuicija, domišljija, neverbalna sporočila) polovico možganov. To pomeni, da naš um lahko preko slike poveže med seboj elemente in najde odgovore na katere smo tako zelo dolgo čakali. 

Preko kreativnega procesa odpremo tudi vrata v našo podzavest.

Ravno tu so vsi naši nezavedni programi omejujočih prepričanj, priučenega obnašanja in navad, katere smo si prisvojili v našem zgodnjem otroštvu, podedovali od prednikov ali prinesli s seboj iz prejšnjih življenj.

 Verjetno si že slišal za pregovor: “Slika pove več kot tisoč besed.”

V procesu art terapije ta teža, ki sedi na tvojih prsih in ti preprečuje da narediš korak naprej, dobi sliko, obliko, barvo, teksturo, zvok in ime. 

Ima zate pomembno sporočilo. 

Končno ta teža zapusti prostore tvojega telesa in se pokaže pred tabo, na listu papirja, kolaža, kosu gline ali kakšne druge oblike. 

In takrat se začne tisti pogovor, ki že leta čaka da se izrazi. 

Ta tesnobni občutek nato lahko pogledamo iz različnih zornih kotov in iz vsakega kota zgleda popolnoma drugače. Ima drugo obliko, sporočilo in ime. 

Raziskovanje svoje tesnobe velikokrat lahko postane zelo zanimivo in ta teža na prsih, ki ti ne dovoli dihati, vsakič bolj zapušča prostore tvojega srca, dokler jo čutiš vedno manj močno in manj pogosto.

Zgoraj je prvotna slika tesnobe, ki se je pokazala kot kovinska siva mreža v kateri sem se dolgo počutila ujeta.

Spodaj pa je slika, ki kaže da je ta siva mreža le še spomin, katerega sem ovekovečila z okvirjem. To sliko vsake toliko časa pogledam in se spomnim, kako ujeta sem bila včasih in kako bolj svobodno se počutim danes. 

Art terapija ti odpre vrata do izvora tvojega strahu, tesnobe in panike in te nežno pelje skozi proces osvobajanja teh neprijetnih občutkov. Obenem pa ti da darilo, ki je skrito izza vsake bolečine, ki ti pomaga da 

vedno bolj živiš SVOJE ŽIVLJENJE.

Upava, da ti je ta članek odprl novo obzorje kako se s tesnobo spoprijeti na kreativen način. Če je karkoli nejasnega, imaš dodatna vprašanja ali pa želiš z mano deliti kakšen vpogled, te vabim, da mi pišeš na email tanja@releasingwithin.com 

Vabljena tudi na najino spletno stran https://releasingwithin.com/, da si ogledaš še ostale kreativne tehnike art terapije, aktualtne termine delavnic, programov in butičnih oddihov.

Veliko koristnih, zanimivih in zabavnih nasvetov deliva tudi preko najinih kanalov na socialnih omrežjih, sledi nama na Facebooku in Instagramu.

Stopi z nama v stik

@releasing.within

*Z vpisom podatkov se strinjate z našo politiko zasebnosti

Zasebnost in piškotki | Splošni pogoji poslovanja | © 2023 releasingwithin | Made with ⚝ by Starfiniti d.o.o.

Prijava na oddih

Po oddaji prijave, le-to potrdiva v najkrajšem možnem času.

V kolikor ne prejmeš potrdila v roku 24. ur, pokukaj v promocije in vsiljeno pošto, kamor se lahko skrije najin odgovor ali nama piši na info@releasingwithin.com.

Če prijavljaš 2 ali več oseb, izpolni obrazec za vsako osebo posebej.

Rezerviraj svoje mesto

Vnesi svoje ime in priimek, email naslov in v sporočilu napiši na katero prakso/ praznovanje se prijavljaš (uvodna ura art terapije, joga prakse, zvočna terapija, praznovanje rojstnega dne, itd.) ter morebitna druga vprašanja, ki jih imaš za naju. 

Po prejetju tvojega sporočila, ti odgovoriva v najkrajšem možnem času.