KAKO SE PREMAKNITI IZ MRTVE TOČKE?

Ali lahko negovanje sebe res lahko ustvari spremembo? Se tudi tebi dogaja, da se že celo življenje loviš v isto, bolečo, neprijetno situacijo in si že spet rečeš “Zakaj se to meni spet dogaja?”  Morda se “celo življenje” sliši malo dramatično, a dejstvo je, da se večina ljudi leta in leta vrti v istih začaranih krogih, kjer so pogovori vedno enaki in rezultat vedno enak.  “Problema […]

Ali lahko negovanje sebe res lahko ustvari spremembo?

Se tudi tebi dogaja, da se že celo življenje loviš v isto, bolečo, neprijetno situacijo in si že spet rečeš “Zakaj se to meni spet dogaja?” 

Morda se “celo življenje” sliši malo dramatično, a dejstvo je, da se večina ljudi leta in leta vrti v istih začaranih krogih, kjer so pogovori vedno enaki in rezultat vedno enak. 

“Problema ne moreš rešiti z isto miselnostjo, kot si ga ustvaril.” -Albert Einstein

Počutimo se približno tako, kot pes, ki lovi svoj rep. Na koncu ugotovi, da je to njegov rep, da je spet prišel na isto točko in odneha. Vda se. Zaspi.

Tako nas večina dobesedno “spi” skozi življenje, kljub temu, da smo navidezno “aktivni”. Zjutraj vstanemo, gremo v službo, naredimo opravila, ki so na spisku, gledamo najljubše serije, tu in tam se s kom podružimo. 

Pa res živimo? 

Ko sem začela hoditi na psihoanalizo, ki je zdaj del mojega “negovanja sebe” že osem let, mi je Lenka rekla “ko se začnemo gledati v ogledalo, ko se začnemo spoznavati, vsi hodimo po spirali navzgor. Včasih je občutek, kot da smo spet na istem mestu, kot smo že bili in ne vidimo izhoda, a resnica je, da smo na drugi točli spirale kot smo bili pred časom.”

Vsi imamo možnost hoditi to spiralo. Na spodnjih slikah je prikazano kako je negovanje sebe in spoznavanje sebe povezano s to spiralo. 

Vzemimo za primer nekaj kar se nam vsem dogaja in kar je neizbežno. Zmenjen_a si, da večer preživiš skupaj s prijateljem/prijateljico. Delali_a bosta nekaj zabavnega, veseliš se in celoten večer si vnaprej pilagodil_a temu. Pol ure predno se dobita on_a odpove. Vsak izmed nas bi se verjetno počutil malce ogoljufanega, prizadetega, postavljenega na zadnji tir. Recimo, da se ti to zgodi večkrat oziroma vedno znova in znova. In občutki, ki pridejo s tem so izjemno neprijetni. Nisi viden_a, nisi slišan_a, tisto česar si se veselil_a se ne bo zgodilo. 

OPCIJA 1: v življenju si NE vzameš časa za negovanje sebe

Velika verjetnost je, da se bo do prijatelja_ice ustvarila ZAMERA. Morda bo prisotno nekaj OBTOŽEVANJA, drugim prijateljicam boš malo POČENČALA o tem kar se je zgodilo in kako je lahko bila spet taka, v primeru moške družbe pa boš svojo bolečino verjetno skril za malo SARKAZMA. Saj ne škoduje tu pa tam, ane? 

Z namenom sva neprijetne občutke in stanja napisali z velikimi črkami, da bo čim bolj jasno kakšni občutki točno se v nas lahko zbudijo in negujejo, ko si ne vzamemo časa da prepoznamo kaj se nam dogaja. V tem primeru se vedno znova vrnemo na isto točko v življenju. Polni neprijetnega, z vedno manj volje in entuziazma, da živimo to življenje. Oziroma z drugimi bsedami, vedno bolj ujeti v to kar smo vajeni. 

V tem primeru se gibaš v začaranerm krogu, kjer si vedno znova na isti točki in vedno bolj boli. Prepuščaš se toksičnim mislim kot so “Kaj je narobe z mano?” in “Zakaj se to meni dogaja?” in vedno bolj padaš v destruktivno energijo

OPCIJA 2: v življenje ZAČNEŠ vpeljevati negovanje sebe

Še vedni je velika verjetnost, da se boš počutil_a malo postavljeno na zadnji tir, ne videno, ne upoštevano, žalosten_na boš, da se večer ne bo odvil kot si se veselila. Imaš pa svoj “kovček” orodij, ki ti pomagajo ali zapisati kako se počutiš (journaling), se umiriti, predihati, da se misli razjasnijo (meditacija), si narediti po svoje zabaven večer (mentalna fleksibilnost*) in morda boš prijatelju_ici čez nekaj dni celo povedal_ kako si se počutil_a, ko je/ga ni bilo. S tem se začenjajo odkriti prijazni pogovori, ki vodijo v poglobitev vajinega odnosa.

V tem primeru se gibaš v spirali, kjer je pot vedno navzgor. Seveda se zgodi, da se včasih srečaš z enako neprijetno situacijo kot si se v preteklosti, vendar zdaj morda odreagiraš drugače. Opaziš kako se počutiš in uporabiš svoja orodja negovanja sebe, da ne zaideš v toksične misli. Učiš se kako ostajati v energiji ustvarjanja in opazovanja.

Koristi negovanja sebe, kot vidiš na primeru zgornjih dveh slik so izjemne:

  • Ostajaš v občutkih kreativne energije (ljubezen, radost, veselje, inspiracija)
  • Ustvarjaš bolj pristne odnose z ljudmi, ki jih imaš rad
  • Vedno manj je samo-obtoževanja in samo-zaničevanja
  • Vedno boljša je tvoja samopodoba in kako ravnaš s seboj
  • Tvoj um postane iz pasivnega (vedno vajen le istih situacij in reakcij), aktiven(zmožen prilagoditi se nepričakovanim situacijam življenja)

Upava, da ti je ta članek odprl novo obzorje kako se s tesnobo spoprijeti na kreativen način. Če je karkoli nejasnega, imaš dodatna vprašanja ali pa želiš z mano deliti kakšen vpogled, te vabim, da mi pišeš na email tinkara@releasingwithin.com.

Vabljena tudi na najino spletno stran https://releasingwithin.com/, da si ogledaš še ostale kreativne tehnike art terapije, aktualtne termine delavnic, programov in butičnih oddihov.

Veliko koristnih, zanimivih in zabavnih nasvetov deliva tudi preko najinih kanalov na socialnih omrežjih, sledi nama na Facebooku in Instagramu.

Stopi z nama v stik

@releasing.within

*Z vpisom podatkov se strinjate z našo politiko zasebnosti

Zasebnost in piškotki | Splošni pogoji poslovanja | © 2023 releasingwithin | Made with ⚝ by Starfiniti d.o.o.

Prijava na oddih

Po oddaji prijave, le-to potrdiva v najkrajšem možnem času.

V kolikor ne prejmeš potrdila v roku 24. ur, pokukaj v promocije in vsiljeno pošto, kamor se lahko skrije najin odgovor ali nama piši na info@releasingwithin.com.

Če prijavljaš 2 ali več oseb, izpolni obrazec za vsako osebo posebej.

Rezerviraj svoje mesto

Vnesi svoje ime in priimek, email naslov in v sporočilu napiši na katero prakso/ praznovanje se prijavljaš (uvodna ura art terapije, joga prakse, zvočna terapija, praznovanje rojstnega dne, itd.) ter morebitna druga vprašanja, ki jih imaš za naju. 

Po prejetju tvojega sporočila, ti odgovoriva v najkrajšem možnem času.