KAKO STA JOGA IN DUŠEVNO ZDRAVJE POVEZANA?

Kakšne koristi ima joga na duševno zdravje? Lahko pomaga rešiti ali omiliti občutke anksioze in kronične bolečine? V zadnjih destih letih v svetu opažamo anormno rast stanj, povezanih z duševnim zdravjem. Po poročanju svetovne organizacije za zdravje WHO, sta anksioznost in depresija po vsem svetu v porastu za kar 25%! Duševne stiske in stanja, so bolj […]

Kakšne koristi ima joga na duševno zdravje? Lahko pomaga rešiti ali omiliti občutke anksioze in kronične bolečine?

V zadnjih destih letih v svetu opažamo anormno rast stanj, povezanih z duševnim zdravjem. Po poročanju svetovne organizacije za zdravje WHO, sta anksioznost in depresija po vsem svetu v porastu za kar 25%! Duševne stiske in stanja, so bolj pogosti kot kadarkoli prej!

Sočasno, pa vedno več ljudi na glas govori o svoji izkušnji z omenjenimi stanji in s tem pripomore k ozaveščenosti na tem področju. Ker je Maj mesec duševnega zdravja, ti želim v tem blogu ponuditi informacije o tem, kakšne koristi ima joga lahko na tvoje duševno zdravje!

RAZISKAVE KAŽEJO, DA REDNA JOGA PRAKSA LAHKO POMAGA OHRANITI (ALI ZOPET VZPOSTAVITI) DUŠEVNO ZDRAVJE

Januarja 2024 je bila v Ameriki objavljena obsežna raziskava o vedno večjem številu ljudi, ki se odločajo za jogo, meditacijo in ostale wellness storitve, kot pomoč pri blaženju bolečin in lajšanju duševnih stanj. Skozi obdobje 10. let raziskave so ugotovili:

  • da se število ljudi, ki redno vadijo jogo ali meditacijo občutno veča. Na primer, joga prakso v primerjavi z letom 2002 trenutno izvaja vsaj 10% populacije več,
  • kako globok in boljši dih blagodejno vpliva na živčni sistem in ti pomaga preklopiti iz simpatičnega dela živčnega sistema (“boj ali beg”) v parasimpatilčni del (počitek, prebava in mirovanje),
  • da je meditacija v letu 2022 najpogosteje uporabljena metoda za podporo (izboljševanje) fizičnega, duševnega in čustvenega zdravja.

In kako joga še bolj specifično pomaga ohraniti dobro duševno zdravje?

SPROSTITEV STRESA IZ TELESA

Si vedela, da je zmanjševanje stresa drugi največji razlog (takoj za fleksibilnostjo), zaradi katerega se ljudje odločajo za prakso joge? Joga položaji, dihalne tehnike, meditacije, kot tudi petje manter, vizualizacije in tehnike koncentracije občutno znižajo izločanje stresnih hormonov v telesu in pripomorejo k splošnemu boljšemu počutju posameznika.

ZMANJŠUJE NAPETOSTI IN ANKSIOZNOST 

Če si kdaj doživela obdobja anksioze veš, kako pomembno je poznati orodja, s katerimi si sama lahko pomagaš. Anksioza ali tesnoba je definirana kot stanje pretiranega strahu in zaskrbljenosti, ki traja več kot polovico dni v tednu, vsaj 6 mesecev. Študije kažejo, da je joga z nežnimi premiki, zaporednimi boljšimi dihi in tehnikami umiritve uma točno to orodje, k kateremu se zateče vedno več ljudi. Dokazano iz telesa in uma sprošča napetosti.

BOLJŠA KVALITETA ŽIVLJENJA

Kvaliteta življenja je definirana kot posameznikov pogled na njegovo življenje v povezavi s kulturo v kateri živi (katero je rojen), vrednostnim sistemom, ter njegovimi cilji, pričakovanji, željami in skrbmi. Boljša skrb za svoje telo, kvalitetnejši spanec, dobri pogovori in globji stik s telesom, ki je rezultat prakse joge, lahko močno dvigne ali spremeni posameznikov pogled na njegovo življenje in nase.

POMAGA BOLJE SPATI

Tehnike kot so globji dih, joga nidra in koncentracija lahko pomagajo lažje zaspati in bolje spati. S pomočjo omenjenih tehnik um preneha z brainstormingom, telo se sprosti in umiri.

DVIGNE SAMOZAVEST: OPOLNOMOČI

Trenutek, ko se kljub morebitnemu strahu ali sramu odločiš stopiti na joga podlogo, je trenutek opolnomočenja. Fizične koristi joga prakse, kot so večja fleksibilnost, močnejše in stabilnejše telo in boljša telesna drža, dvignejo tvojo samozavest. Poleg tega pa ti joga ponudi vprašanje: ”Kaj trenutno potrebujem?” Zadovoljitev svojih potreb je ključna za mirnejše in srečnejše življenje!

JOGA POLOŽAJI ZA PODPORO DUŠEVNEGA ZDRAVJA

Noge na steno: Položaj, ki zelo hitro in učinkovito umiri telo in um. Medenico podpri, da je malo višje od glave in tako prejmi še dodatne koristi za tvojo ščitnico in hipofizo. Telo iz simpatičnega dela živčnega sistema (“boj ali beg”) preklopi na parasimpatični del (“počitek, obnova in prebava”).

Položaj prekrižanih nog: po nekaj trenutkih sedenja, dihanja in mirovanja, tvoje notranje doživljanje lahko izgleda drugače. Če ne moreš sedeti prekrižanih nog, se lahko vsedeš tudi drugče ali na stol. Eno dlan položi na srce, drugo na trebuh. Če se počutiš varno zapri oči, začuti toploto dlani na sebi in nekaj trenutkov opazuj svoje misli. Če rabi, lahko tudi nekajkrat globje vdihneš in izdihneš.

Položaj metulja v leže: zelo preprost joga položaj, ki sprosti telo in raztegne boke. Trup glavo in koleni podpri za pasivni razteg, ki na celoten organizem deluje blagodejno. Ne verjeti meni, probaj sama!

To je le nekaj izmed joga položajev, katerih učinke čutiš zelo hitro. Pri vsakemu velja, globje kot dihaš, bolje se počutiš! Morda bi se želela priključiti Tečaju za začetnike joge na katerem ti razložim vse osnove joge? Ali pa rednim praksam, kjer za svoje duševno zdravje lahko skrbiš celo leto? Veselim se te spoznati in jogirati s tabo!

TinkaraStopi z nama v stik

@releasing.within

*Z vpisom podatkov se strinjate z našo politiko zasebnosti

Zasebnost in piškotki | Splošni pogoji poslovanja | © 2023 releasingwithin | Made with ⚝ by Starfiniti d.o.o.

Prijava na oddih

Po oddaji prijave, le-to potrdiva v najkrajšem možnem času.

V kolikor ne prejmeš potrdila v roku 24. ur, pokukaj v promocije in vsiljeno pošto, kamor se lahko skrije najin odgovor ali nama piši na info@releasingwithin.com.

Če prijavljaš 2 ali več oseb, izpolni obrazec za vsako osebo posebej.

Rezerviraj svoje mesto

Vnesi svoje ime in priimek, email naslov in v sporočilu napiši na katero prakso/ praznovanje se prijavljaš (uvodna ura art terapije, joga prakse, zvočna terapija, praznovanje rojstnega dne, itd.) ter morebitna druga vprašanja, ki jih imaš za naju. 

Po prejetju tvojega sporočila, ti odgovoriva v najkrajšem možnem času.